Wednesday, May 16, 2012

OBIČNA EMISIJA ILI RAJ ZA PEDOFILE?


Čekaj! Jel sam ja ovo dobro videla?

  Na mom Tv-u kanal TLC je na 39 mestu. Slobodan dan, ne gleda mi se nijedan film, nemam koncentraciju da čitam, niti da pišem, dogovor za druženje je tek za pola sata, i šta radim? Vrtim kanale, u nadi da ću pronaći nešto da me opusti i zabavi.

  Nošena znatiželjom koliko uopšte kanala imam i šta nude, hrabro i ležerno dolazim do broja 39. I onda ŠOK: vidim dve debele mame, koje svoje devojčice od možda dve godina šminkaju i doteruju i evidentno dovode na neko takmičenje (?!). Sve redom im stavljaju na lice: puder, veštačke trepavice, crveni karmin. Otvorenih usta, zgroženo nastavljam da pratim: oblače im mini haljine, pre toga navlače najlon čarape, obuvaju im štike vežbajući sa njima neku koreografiju. Devojčice vrište, plaču, deru se na majke, i vidno su uznemirene.

  Nastavljam da gledam, zgrožena, šokirena, iznervirana, i kapiram da se radi o izboru za mis neke zabiti u Americi, i to za uzrast od 20 meseci pa naviše (?!) i da lude žene dovode svoje ćerke, mesecima ih izgladnjuju, vuku po solarijumima, teraju da uče ples, manekenstvo i tome slično. Kapiram da te žene nemaju posao, i da ih njihove ćerke na taj način IZDRŽAVAJU. Tačnije, kada osvoje nagradu, koja je novčana. Pored toga jedino što mogu da zaključim je da leče svoje komplekse i ambicije kroz decu, i da je jedino logično: ili ludačka košulja pa lepo u bolnicu na lečenje - u boljem slučaju; ili lisice pa pravac zatvor!
  
  Majko moja mila! U zemlji u kojoj su srpskoj porodici oduzeli decu jer su imali slike na kojima su klicni golišavi, i tu istu decu, dok su se sa roditeljima sudili po sudovima, smeštali su u privremene porodice, ne kapirajući da se radi o drugačijoj tradiciji i da je kod nas to normalno i bezazleno, u isto vreme je dozvoljeno održavanje OVAKVIH takmičenja. Gde ide ovaj svet?!
  
  Pedofili, dobrodošli! Sedite u prve redove, izvadite svoje foto aparate i uživajte. Besplatan šou! Dok se majke usiljeno smeju kamerama, obavljaju završne radove na „svom projektu“, žiri zadovoljno tapše i zapisuje utiske (hej, žiri??), devojčice plaču, vrište i žele kući (pitam se što!). Izgledaju potpuno nakaradno, obučene kao odrasle žene ili kao barbi lutke! Izmrcvarene, umorne i napaćene.
  
  Ja imam gomilu pitanja: gde ste sada svetske ogranizacije za zaštitu dece, kako dozvoljavate da se ovo odvija, a kamoli prenosi na nekom Tv kanalu? Gde su sada domaće organizacije, što ne zabrane operaterima da prenose ovaj kanal? Kako je moguće da mi svi sedimo u svojim toplim domovima, foteljama i nismo na ulicama, u koloni demonstranata, u borbi protiv ovakvog zla? Jer moguće da smo toliko oguglali, otupeli? Zašto se tim „majkama“ ne sudi?
  
  I da ne mislimo da se to dešava samo tamo negde, paralela može da se povuče vrlo lako. U Americi su to uzbori za mis, kod nas su to devojčice koje već sa 14 godina počinju da pevaju po kafanama, da se napadno šminkaju i oblače i zarađuju, čime često takođe izdravaju svoje porodice. Umesto da uče, da se što duže školuju, one na časovima spavaju, zevaju, dok noću pijanoj „gospodi“ vrckaju i pevaju.
  
  Na Prvoj televoziji, negde u januaru, prikazana je jedna epizoda serije „FOLK“. Odgledala sam je bez daha i bila prezadovoljna što neko konačno otvoreno i bez straha govori istinu, i otvara oči većini naroda, koji taj posao vidi idilično.

  Hajmo produkcijske kuće, pravite što više takvih serija i filmoma, a za početak, radite dalje baš na ovoj. Hajde novinari, pravite istraživačke emisije, pitajte starije da li se sada kaju što se nisu školovali, što su krenuli tim putem. To je način na koji mi možemo da se borimo protiv eksplatacije maloletne dece, koja nisu dovoljno zrela da sama donose odluke, a kojoj je svet pogrešno predstavljen, time i pogrešan sistem vrednosti. Hajde da ne žmurimo nad ovakvim stvarima, već da ih menjamo. One su, na žalost, oko nas. I to u velikoj meri.

  Pitanje je pored svih rijaliti emisija, koje već same po sebi nose prikaz pogrešnih vrednosti, a uveliko su prihvaćene, koliko će vremena proći kada će jedna ovakva emisija, a sa njom i ovakav izbor za mis, doći i do NAS...

I na kraju, opet samo mogu da pitam: čekaj, da li sam ja ovo dobro videla...?


4 comments:

  1. Mene šokira ona bigamija na TLC-u, lik sa 4 žene, zatim žene mafijaša (!!??!!) a da ne pričam o ovome što si ti pomenula...

    Što se tiče serije "Folk" mislim da je to možda i pametno prikazati, da bude poučno, jer javnost nema predstavu kroz šta sve prolaze ta jadna deca.

    ReplyDelete
  2. Videla sam i to. Nekako mi je to lakše sve da prihvatim, jer su u pitanju odrasli, a ovde je reč o DECI, koja nisu velika i zrela da to sama mogu da izaberu...

    Za "Folk" bi bilo sjajno da se nastavi!

    ReplyDelete
  3. Natasa Minic28 May, 2012 11:02

    Pravo da ti kazem deca i ja redovno gledamo TLC i ima dosta lepih emisija np.Badi poslasticar,cetiri vencanja,Reci DA vencanici,kuvari i takmicenja i veliki gubitnik(tu se ljudi bore sa viskom kilograma i za one koji imaju isti problem veoma je poucno)ali.........kada sam videla tu emisiju o kojoj pricate a zove se Princeze i tijare zgrozila sam se i potpuno se slazem sa vama.To takmicenje se duuuugo odrzava u Americi i devojcicu koja je iz godine u godinu pobedjivala silovao je i ubio na brutalan nacin neko ko je bio blizak porodici i bez problema usao u podrum njihove kuce(ne zna se ko niti ce se ikada otkriti)ali se zna da je pedofil-naravno.Eto mozda sam se udaljila od vase teme ali cisto nek se zna.Zabavlja me i emisija~Sta treba obuci~ ps.ne znam gde su navodnici na ovoj tastaturi pa se izvinjavam.

    ReplyDelete
  4. Nataša, hvala ti na komentaru!
    Strašno mi je žao što se to desilo jednoj devojčici, hvala ti što si to podelila sa nama! Ne znam kako nakon takvih ružnih stvari emisija nije zabranjena... I ne samo emisija već i ceo koncept takmičenja...
    Slažem se da ima zanimljivih, i motivacionih emisija na TLC-u, ali ovu sam imala potrebu da prokomentarišem i vidim šta vi svi mislite.

    ReplyDelete