Wednesday, May 16, 2012

VOLIM KIŠU I RADO JE SE SEĆAM!


  Danas sam se setila detinjstva, kada sam peške išla u Muzičku školu, kroz park iza moje zgrade. Sećam se da sam obožavala kišu! Imala sam potrebu da plešem kada je pljusak. Celo moje biće bilo je srećno kada sam igrala po kiši, i skakala po barama. Sve mislim da mi se ta scena urezala iz nekog filma. Stalno sam je ponavljala i radovala joj se. I danas je tako!

 Bila sam u Diznilendu ovog aprila. Četvoro dece, dve mame i ja.

  Čekamo tako u redu za vožnju po Divljem zapadu. Tu smo najduže čekali, 50 minuta. Kada smo došli na red krenuo je letnji pljusak! Koja radost!! Ukrcali smo se u otvoreni voz, koji je jurio i jurio i čak u jednom momentu prošao kroz vodu! (veštački napravljeno jezero). Lica su nam se ukočila od smejanja!! I vrištanja od sreće! Koje uživanje! Pravi povratak u detinjstvo! Događaj koji ću pamtiti do kraja života. Da nije bilo kiše, ne bi bio tako poseban. I za uspomenu iz Diznilenda ne bih imala crne sokne plaćene 10 eura, koje sam kupila jer su mi noge bile sroz mokre! 

Slika nakon pljuska

 I što je onda nekim ljudima kiša tako strašna?

 Jesu li oni čuli za gumene čizme? Kabanicu? Kapuljaču? Kišobran?
 Kiša? Zamisli. Sram je bilo! Pa maj je, zar nije mogla da nas zaobiđe?


  A mi kao da živimo u zemlji u kojoj ne postoji poljoprivreda, i samim tim ni potreba za prirodnim navodnavanjem. Gde ćeš lepše nego da ove naše njive i useve zalije kišnica?
 Ali ne, svi kukaju, na sve strane!

  Ja mislim sledeće: kiša je izgovor da ljudi ispolje svoju, već postojeću, nervozu i neraspoloženje. Kada je sunčano, njima je neprijatno da budu potišteni. Ovako se to uklapa u ambijent: sivilo; depresija; jaoj znaš koliko me boli glava ja sam meteoropata; zašto baš danas kad imam važan poslovni sastanak; važan „date“, šta da obučem itd.

  Obzirom da živimo u zemlji sa sva četiri godišnja doba mislim da je pametnije prihvatiti kišu kao normalnu pojavu. I ponašati se kao i svaki drugi (sunčani) dan: posao; kafa u gradu; shopping; izlazak. Sve normalno. Bez kukanja, jadikovanja i proklinjanja!

  A ja baš volim kišu i zasita je se rado sećam, ali je rado i dočekujem! ;)  Probajte i vi!
 


4 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Bravo za pozitivan stav! :) I bravo za blog!

    ReplyDelete
  4. Hvala puno! :)
    Seti se sutra ovog mog teksta kada krene pljusak! ;)

    ReplyDelete