Wednesday, February 26, 2014

KOJA JE VEZA IZMEĐU MOBILNIH TELEFONA, RAZMIŠLJANJA I MANIPULACIJE?  Stiglo je toplije vreme. Za mene je to znak da treba da obujem patike za trčanje.
 
  Trčeći poslednjih dana, nešto sam primetila što sam poželela da podelim sa vama. Naime, sve osobe pored kojih sam prolazila - pričale su preko mobilnih telefona. Bilo da neko šeta dete, pa čujem kako razgovara sa bakom; bilo da neko šeta kuče; ili se vraća iz prodavnice, sa nekoliko kesa u jednoj ruci, druga je u 90% slučajeva rezervisana za mobilni telefon.

  Shvatila sam da smo postali robovi te sprave. Ne postoji vreme koje odvajamo za sebe i svoje misli. Ono vreme kada RAZMIŠLJAMO. Jer, ako smo stalno nečim okupirani: poslom, porodicom, razgovorima preko telefona, kada stižemo da razmišljamo, da oslušnemo sebe? Retko, ili ako smem da kažem - nikada. 

  Čovekom koji ne razmišlja, može lako da se MANIPULIŠE. On nema svoje stavove, već kao sunđer upija tuđe. U vremenu u kome živimo, kada se novinarstvo dovodi u pitanje, i ne znamo da li je tekst stav novinara ili pr neke kompanije, političke partije ili ličnosti, mi u velikoj meri dobijamo servirane informacije. I ako nemamo vremena da o njima razmislimo, da ih uporedimo sa ostalim vestima, procesuiramo, dešava se da sve uzimamo zdravo za gotovo. Na „prvu loptu“. 

  O nerazumevanju sebe i svojih osećanja da ne govorim. Ljudi su sve agresivniji, nervozniji, a čini mi se da ne zastaju da razmisle što je to tako. Da promene ono što im smeta.

  Pitam se dokle će nas to sve dovesti?


  Ovu fotografiju sam pozajmila od drugarice, ona je uhvatila predivni trenutak u Sijeni prošle godine. Citiram šta je napisala kao opis: “Pitali smo - šta oni ovde rade, na sred trga? - Usledio je odgovor -SEDE I RAZMIŠLJAJU! -“...

 

No comments:

Post a Comment