Thursday, June 28, 2012

ŠTA SI TI, „VI“ ILI „TI“?


  Lepo je Popaj pitao svoju Olivu ovu, tako čuvenu, rečenicu! Ne zna čovek, i bonton se često menja. Vidi on da su se zbližili, pa je pomislio da sa Vi, može da pređe na Ti! 


Mornar Popaj: "Da li bi Vi, mislim, Ti,...šta si Ti, Vi ili Ti"?


  Šalu na stranu, ovo je tema o kojoj vrlo, vrlo često, i ozbiljno razmišljam! I ma koliko me svi, sa kojima pričam o ovome, upućivali na pravilo: persiraj svima koje ne poznaješ, ili ne poznaješ dovoljno, starijima od sebe, nadređenima, i tako redom, ja mislim da to nije jedino moguće. Radi se o tipu ličnosti,  sigurna sam.

  Recimo, meni je ništa lakše nego da sa nekim pređem na TI! Zaista! Što se posla tiče, samo pomislim kako ću i ja, uskoro, biti u godinama osobe koja stoji preko puta mene, i kako mi sigurno NEĆE prijati da mi neko persira. Kao što mi danas ne prija što me klinci, iz komšiluka, oslovljavaju sa „teto“! I što mi persiraju!

  Sa jedne strane, znam ljude koji u poslu odmah prelazi na ti! Pogotovo u umetnosti! Ako već stvaraju zajedno, prave kreativnu muziku, filmove, predstave itd., provode sate i sate u zajedničkom društvo, šta ima logičnije nego da budu na Ti. I potpuno se slažem sa njima.

  Sa druge strane, znam ljude koji, takođe zbog posla, insistiraju na obraćanju sa Vi. Misle da tako zadržavaju distancu, i da ovim „Vikanjem“, doprinose boljoj saradnji. Paaaa... Nisam sigurna.

  Onda, znam i neke koji persiraju ukućanima! Da, da! Naime, mama moje drugarice persira njenom dečku, a žive svi u jednoj zajednici! Hit! I posvađaju se, i opsuju, ali sa velikim Vi! Doduše, ne tako davno u prošlosti, na Vi su bili i supružnici, kao i deca sa roditeljima. 

  A opet, imate i one zajednice gde su snaja i svekrva, kao i tašta i zet, na Ti! Što se mene tiče - ne, nikako!

  Ono što mi najviše smeta je kombinacija ova dva! Kada je neko sa nekim na Vi, a taj neko mu uzvraća sa Ti – bljak! Usaglasite se ljudi!

  Postoji i ona stara, narodna, mudrost: „Zovi me i lonac, samo nemoj da me razbiješ“. Za mene je to suština!

  Zaključak je: svako neka se „Tika“ ili „Vika“ po osećaju. Samo neka ispoštuje želju osobe sa kojom komunicira, i neka se otvoreno dogovore kako se jedno drugom obraćaju.  Ali, u jedno sam sigudna – kada nam neko kaže da želi da mu se obraćmo sa Ti, onda to STVARNO i misli. I što ga ne bi poslušali! 

  Šta Vi mislite? Pardon, šta Ti misliš? :)

2 comments:

  1. Baš si u pravu :)

    ReplyDelete
  2. Hvala ti! Mislim, hvala Vam! ;)
    Naučili su me Blogeri, da se komunikacija u komentarima Blogova, ili te vrste mailova, vodi isključivo na "Ti". To je bilo zanimljivo, i nešto novo za mene! :)

    ReplyDelete