Thursday, July 26, 2012

DA LI SMO BLISKI?


  Ovaj tekst vam pruža mogućnost da proverite koliko ste bliski sa nekom osobom. Pronađite koji od navedenih 5 postupaka praktikujete.

  Postoje mnogi načini preko kojih možemo da procenimo nivo bliskosti sa nekim (koliko se često čujemo i vidimo, kako provodimo zajedničke trenutke, koliko intimnih stvari delimo, i još mnogo drugih), ja sam ovaj put izabrala, i fokusirala se, samo na jedan. 

  Ovde ću predstaviti nivoe bliskosti kroz to - na koji način nekome čestitamo rođendan! :)

5.)  Preko Facebooka saznajemo da je osobi rođendan. Bez ove društvene mreže ne bi imali pojma da li je taj neko rođen zimi ili leti. Na wall mu/joj postavljamo natpis: "Srećan rođendan!" I to je to, nastavljamo dan, bez daljeg razmišljanja na ovu temu!

4.) Preko Facebooka saznajemo da je osobi rođendan, pronalazimo broj u imeniku, šaljemo čestitku sms-om, sadržine tipa: "Srećan rođendan, sve najbolje ti želim, bla, bla!" Ništa dugačko, ništa određeno. Nastavljamo dan, bez daljeg razmišljanja na ovu temu!

3.)   U ponoć nam zvoni obaveštenje na telefonu da je osobi rođendan, „snuzujemo“ ga do jutra, a onda nazovemo tu osobu, čestitamo joj rođendan preko telefona, i bivamo pozvani na slavlje. Kupujemo prvi poklon na koji naiđemo nakon posla, bez mnogo razmišljanja, odlazimo na proslavu, i po povratku kući više ne mislimo o toj temi.

2.)   Tačno znamo kada je osobi rođendan, unapred skupljamo pare za poklon, planiramo ga ili se savetujemo sa njim/njom šta bi želeo/la za poklon. Znamo kada je i gde proslava, pomogli smo i pri planiranju. Odlazimo na slavlje među prvima, pomažemo u posledjim pripremama, pri odlasku kući razmišljamo kako je sve prošlo sjajno!

1.)    Tačno znamo kada je osobi rođendan, unapred skupljamo pare za poklon, ne pitamo osobu šta želi jer mnogo vremena provodimo zajedno, pa tačno znamo šta mu/joj nedostaje. Planiramo zajedno proslavu, a sa najbližim prijateljima organizujemo prvo doček rođendana, a onda i zvanično slavlje. Kasnije mesecima uživamo u uspomenama na isti!

  Da li sam i koliko u pravu? Koliko sam pogodila? ;)

2 comments:

  1. Vesna,

    Ovo ste veoma lepo sastavili I dali nam materijal za razmisljanje. Internet nam daje jedinstvenu priliku da prosirimo nase horizonte i omogucava nam da prosirimo krug nasih Prijatelja. Zivot vise nije kao sto je nekada bio. Puno se radi I ima se jako malo vremena za social interaction. Meni odgovara da preko sredstava informacija upoznam vise ljudi sa raznih mesta I povremeno sa njima razmenim misljenje o raznim temama. To obogacuje Nasdaq zivot I prosiruje nase horizonte. Rodjendani su samo jedan element tog procesa. Praktikujem cestitke

    ReplyDelete
  2. Hvala gospodine Branko na komentaru!
    U pravu ste. Ja sam srećna što živim u vremenu interneta. Zbog brzog protoka informacija, a i zbog mogućnosti bolje komunikacije.
    Postoje naravno i različite vrste prijateljstva, to u ovom tekstu nisam razlagala!
    Drago mi je da Vam se dopada moje pisanje! :)

    ReplyDelete